"Houd uw hoofd laag (wees bescheiden), uw ogen hoog gericht (wees ambitieus), wees zuinig met woorden (let op uw taal, niet teveel, niet te weinig) en wees vriendelijk van inborst (behandel anderen met respect).

En train. Train meer dan je slaapt."

-Sosai Masutatsu Oyama

 

Karate is een vechtsport die is voortgekomen uit een lange krijgstraditie. Tijdens kata- en bunkaitrainingen leer je technieken aan die bedoeld zijn om levend uit een gevecht op leven en dood te komen en tijdens Kumitetrainingen leer je vechten volgens de regels van de sport. Je leert gevaarlijke technieken aan, je leert hoe je deze technieken moet gebruiken en - als we het heel cru stellen - hoe je iemand pijn kan doen. Het karate geeft mensen hier inzicht in en het zou onverantwoord zijn om dit zomaar te doen, zonder mensen daar leefregels bij te geven over hoe ze met deze kennis en vaardigheden om moeten gaan.

Dat dit nodig is, besefte men in Japan en Okinawa al vroeg. Zo schreven de japanse Samoerai de Bushido (De Weg van de Krijger), een code van 7 morele principes, om te voorkomen dat zij de macht die zij verwierven zouden misbruiken en hun taak als beschermers zouden vergeten. Net als de Samoerai schreven ook verschillende karatemeesters later een morele code voor zichzelf en hun leerlingen. De belangrijkste voor ons zijn de Niju Kun van Shihan Funakoshi en Sosai Oyamas Dojo Kun.