De Nederlandse Karate Associatie werd reeds in 1962 opgericht door John Blumming. Dit is jaren voordat er sprake is van het IFK en de organisatie is in deze periode dan ook een onderdeel van Sosais IKO. In 1965 gaat het voorzitterschap van de NKA over naar Loek Hollander, die voorzitter zal blijven tot 1980. In 1980 stapt Loek Hollander op na een interne machtsstrijd en sticht hij de Europese Kyokushin Organisatie, de voorloper van het KWF. Shihan Loek Hollander wordt binnen de NKA opgevolgd door Shihan Henny Ruberg en Shihan H. Van Wijngaarden.

In 1985 neemt de NKA de beslissing om Shigeru Oyama, een leerling (maar geen familielid) van Sosai te volgen wanneer deze een nieuwe organisatie opricht. De NKA sloot zich bij de nieuwe ‘World Oyama Karate’ aan, maar dit blijkt ook geen perfecte match te zijn.

In 1993 verlaat de NKA de World Oyama Karate en gaat enkele jaren onafhankelijk verder onder leiding van Shihan Roel Wildeboer en Shihan Henny Ruberg. In 1995 sluit de NKA zich, onder het voorzitterschap van L. Ten Have, bij het IFK aan. De NKA beslist in deze periode om een democratische structuur met 4-jaarlijkse bestuursverkiezingen in te voeren en kent sindsdien een gestage groei. 

Meer info over de NKA.IFK vind je hier.